Follow Us on Facebook Follow Us on Facebook Follow Us on Twitter Follow Us on issue.com Follow Us on RSS Follow Us on E-mail


Amen Dance Company – να βλέπουν…ΕΣΕΝΑ

Amen dance company, christian dancetheatre company

Θέατρο Altera Pars 9-11 Ιουνίου 2012, ώρα 21:00

Τιμή εισητιρίου: 10€

Πληροφορίες κρατήσεις: 6942882499

www.amen-dance.gr .

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΣΕΝΑ»
Χορογραφος: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ1. Η κρυψώνα (The hiding place). Πρόκειται για ένα απόσπασμα από την αληθινή ιστορία, με αφορμή μια συνέντευξη, της Cornelia “Corrie” Ten Boom, μιας Χριστιανής από την Ολλανδία, που κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μαζί με τον πατέρα της και άλλα μέλη της οικογένειάς της, βοήθησαν αρκετούς Εβραίους να γλιτώσουν από το Ολοκαύτωμα των Ναζί, κρύβοντάς τους σε μια ειδικά διαμορφωμένη κρυψώνα, στο σπίτι τους, στο Harlem της Ολλανδίας. Όλη η οικογένειά της συνελήφθη, το 1944, με τη βοήθεια ενός πληροφοριοδότη, και μεταφέρθηκαν στη φυλακή Scheveningen, όπου ο πατέρας της πέθανε 10 μέρες αργότερα. Μια αδελφή, ένας αδελφός και ένας ανηψιός της, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από λίγο, αλλά η Corrie με την αδελφή της τη Betsie, στάλθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ravensbruck.
Η μόνη που επέζησε τελικά ήταν η Corrie, η οποία μετά το τέλος του Πολέμου, βοήθησε επιζήσαντες από το Ολοκαύτωμα, μίλησε για την εμπειρία της ταξιδεύοντας στην Ευρώπη και την Αμερική και έγραψε κάποια βιβλία μαζί και την αυτοβιογραφία της με τον ομώνυμο τίτλο
Η κρυψώνα (The hiding place).
Η Corrie με την ιστορία της μεταδίδει το μήνυμα, ότι στα παθήματα μας στη ζωή, είναι ο Χριστός που μας καταλαβαίνει, μέσα από το δικό του ανείπωτο Πάθος και ότι Εκείνος με τη θυσία του πάνω στο σταυρό, ήταν η αιτία της δικής μας συγχώρεσης από το Θεό. Έτσι, η συγχώρεση από μας για αυτούς που μας έχουν κάνει κακό, είναι πιο δυνατή και απελευθερωτική από το μίσος, γιατί αγγίζει την καρδιά του Θεού και πηγάζει μόνο από τη δική του Αγάπη και Συγχώρεση.

2. Το αγέννητο παιδί (The unborn child). Είναι μια χορογραφία που αποπειράται να απεικονίσει τα συναισθήματα μιας γυναίκας, μετά από μια έκτρωση και τον ψυχικό πόνο που δοκιμάζει, όταν ξαναζεί στη μνήμη της αυτές τις σκληρές στιγμές. Μέσα από τη συντριβή και τη μετάνοια, ο Θεός πλένει την αμαρτία, συγχωρεί, λούζει με τη Χάρη του και αποκαθιστά το παρελθόν, χαρίζοντας την πραγματική απελευθέρωση.

3. Θα ξανασυναντηθούμε. Η χορογραφία αυτή, προσπαθεί να σκιτσάρει με αδρές γραμμές, τη μοναξιά που βιώνει ένας άνθρωπο,ς όταν χάνει ένα αγαπημένο του πρόσωπο και τις γλυκές αλλά οδυνηρές αναμνήσεις των περασμένων, που συνοδεύουν αυτή την απώλεια. Όμως, είναι κάτι που δίνει κουράγιο και δύναμη, σ’ αυτόν που έμεινε πίσω, να συνεχίσει. Η ελπίδα ότι μια μέρα θα συναντηθούν πάλι, καθώς θα ζήσουν για πάντα μαζί στην παρουσία του Κυρίου.

4. Σύγχρονη ανθρώπινη δουλεία (Human trafficking). Ένα χορευτικό, αφιερωμένο στα χιλιάδες ανυποψίαστα ανθρώπινα θύματα, γυναίκες ή παιδιά, που ξεκινούν από τις πατρίδες τους, γεμάτα όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον. Όμως τελικά, καταλήγουν κλειδωμένα και στοιβαγμένα σε σκοτεινά υπόγεια, κάτω από φρικτές συνθήκες και που εξαναγκάζονται, με απειλή για τη ζωή τους και τη ζωή της οικογένειάς τους, σε καταναγκαστική εργασία ή στην πορνεία. Κάποιος όμως πρέπει να κάνει κάτι! Μην κλείνεις τα μάτια…

5. Αναγέννηση (Rebirthing). Αυτή η χορογραφία αναφέρεται στην πνευματική αναγέννηση του ανθρώπου από τον Θεό και αναπαριστά πώς το αίμα του Χριστού, μας πλένει από κάθε αμαρτία και μας κάνει λευκούς σαν το χιόνι, λυτρωμένους από κάθε είδος δεσμών και φυλακής.

6. Η εικόνα μας μεταφέρει μέσα σε ένα κελί, όπου ο Απόστολος Παύλος, γέροντας πια, στο τέλος της ζωής του, γύρω στο 65-67 μ.χ., βρίσκεται αλυσοδεμένος, σε μια φυλακή της Ρώμης.
Εκεί, γράφει το τελευταίο του γράμμα, το δεύτερο γράμμα του στο τέκνο και συνοδοιπόρο του Τιμόθεο, μόνος και εγκαταλελειμμένος απ’ όλους τους αδελφούς που υπηρέτησε πιστά με τόσες στερήσεις και θλίψεις. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, την ώρα της δίκης μπροστά στον Αυτοκράτορα, κανένας απ΄ όλους αυτούς τους αδελφούς, δεν ήταν παρών για να του συμπαρασταθεί και να του δώσει κουράγιο.
Όμως ο Κύριος ήταν παρών, του συμπαραστάθηκε και έστειλε τους αγγέλους του για να τον ενισχύσουν.
Είναι ο ίδιος Κύριος που στην ώρα της δικής μας δυσκολίας, της δικής μας μοναξιάς και της απόγνωσης, έρχεται δίπλα μας
και με την παρουσία του και τους λόγους του παρηγορεί την καρδιά μας. Ο Θεός κάθε παρηγοριάς…

7. Πως εκφράζεται η αγάπη μας στο Θεό; Μπορεί να εκφραστεί με κάθε μέσο, ακόμα κι αν δε μπορούμε να δούμε, να ακούσουμε ή να μιλήσουμε, γιατί η προσευχή μας, ως δέηση ή ευχαριστία, φτάνει σε Κείνον και εισακούεται. Για τον Θεό δεν έχει σημασία η εξωτερική μας εμφάνιση ή ποιοι είμαστε ή πως μας βλέπουν και μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Για Κείνον είμαστε πολύτιμοι και μας θεωρεί γιούς και κόρες Του, παιδιά του Βασιλιά. Μην ακούς τι λένε οι άλλοι άνθρωποι για σένα. Μόνο, δες ποιες είναι οι υποσχέσεις του σε σένα, γιατί αυτό που έχει σχεδιάσει να γίνεις και να κάνεις, είναι σημαντικό και μοναδικό για τα αιώνια σχέδιά Του.

8. Ελευθερία (Freedom). Η αγάπη του Θεού φανερώθηκε σ’ ένα λαό, και τον έκανε το δικό Του λαό, εξαιτίας ενός πιστού ανθρώπου σ’ αυτόν, του Αβραάμ.
Όμως αυτός ο λαός βρέθηκε υποδουλωμένος και βασανιζόμενος από τον Φαραώ, την ισχυρότερη εξουσία της εποχής εκείνης. Ο Θεός ακούει την κραυγή του λαού και καλεί τον Μωυσής, για να τον στείλει να ελευθερώσει το λαό από αυτή τη σκληρή δουλεία, με θαυμαστό τρόπο. Η εικόνα αυτή μεταφέρεται στη σύγχρονη εποχή που ο κάθε Καλεσμένος άνθρωπο του Θεού, σαν σύγχρονος Μωυσής, στέλνεται μέσα στον κόσμο, για να αναμιχθεί με τον κόσμο και να τον προσκαλέσει και προκαλέσει, μακριά από κάθε Θρησκευτικό κατεστημένο που υποδουλώνει, να στρέψει τα μάτια του αποκλειστικά στον Κύριο και να ζητήσει από εκεί την απελευθέρωση από την αμαρτία, από τα δεσμά, και από τα είδωλα που μόνο ματαιότητα μπορούν να προσφέρουν . Γιατί η πραγματική ελευθερία και ευτυχία, βρίσκεται μονάχα μέσα από την ζωντανή σχέση με το Θεό και την ανάπαυση σε Κείνον.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η ομάδα ιδρύθηκε με κινητήρια δύναμη την ανάγκη τόσο για έκφραση, όσο και για τη δημιουργία ενός πολυθεάματος που έχει ως πηγή έμπνευσης το Θεό και τη σχέση Του μαζί μας. Όραμά της ήταν, να ενωθούν καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους και να μπορέσουν να εκφραστούν από κοινού, ο καθένας με τη τέχνη του, για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι κάθε δώρο καλλιτεχνίας είναι δοσμένο από Εκείνον, τότε δεν μπορεί παρά να ολοκληρώνεται όταν επιστρέφει ξανά σε Εκείνον, ως έκφραση αγάπης και ευγνωμοσύνης.

Η παράσταση απευθύνεται σε κοινό εξοικειωμένο και μη, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με αυτά που ο Θεός προτείνει στα αδιέξοδά μας.
Πρόκειται για ένα πολυθέαμα σπονδυλωτό, που κάθε κομμάτι του είναι σχεδόν αυτοτελές. Μηνύματα ζωής που χρειάζονται σαν οδηγός σε ανθρώπους που δεν έχουν ακούσει ή δεν φαντάζονται ότι υπάρχουν και Καλά Νέα. Ζητήματα όπως η μοναξιά, ο θάνατος, η συγχώρηση, η ελευθερία, τα δεσμά, η αναγέννηση, ξεδιπλώνονται μέσα από διαφορετικές ιστορίες, με ένα κοινό μήνυμα: «O Θεός σε αγαπάει, είναι μαζί σου και δε θα σε αφήσει ποτέ».

Σε μια εποχή που η Ελλάδα είναι απομονωμένη και χτυπημένη, είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ, καθένας μας, να ενθαρρυνθεί να σηκώσει τα μάτια του ψηλά στον Πατέρα Θεό για να του ζητήσει να αγγίξει την ζωή του και να τον λυτρώσει. Είναι ίσως η μοναδική ελπίδα που έχει απομείνει.